‘Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal’
Het logisch oplossen van vraagstukken wordt ons met de paplepel ingegoten. Wie herinnert zich niet de eigen opleidingscarrière, waar je in tentamens langs logische lijnen aangeeft hoe je tot bepaalde antwoorden komt.
Logica en doorbraken
Bij innoveren kan je de meeste uitdagingen oplossen langs het pad van de logica. Veel nieuwe producten en diensten zijn zo ontstaan. Als je een echte doorbraak nodig hebt wordt het lastiger. Via logisch denken kom je soms niet bij oplossingen. Creatieve innovatiemethoden kunnen dan helpen om langs een andere weg te ontwikkelen. Overigens is er wel een mooie en op logica gebaseerde innovatiemethode om doorbraken te forceren: TRIZ.
Onbegrensde mogelijkheden van verbeelding
‘Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal’. Wat een weldadige ruimte biedt deze Einsteinquote. Met verbeelding tap je uit een ander vaatje. Dat is niet vaag of zweverig, maar het anders benutten van je hersenkracht. Vooral kinderen, kunstenaars (in de ruimste zin van het woord), briljante denkers, creatieven en innovatoren bezitten van nature deze capaciteit. Met de meest wonderlijke combinaties kunnen ze een nieuw speelveld neerzetten. Ze halen je weg bij het gewone en ontlokken een verwonderde glimlach, of een gevoel van sensatie. Vrij van vaste patronen komen ze tot oplossingen die een bijzondere wending geven.
Jij ook
Het kan demotiverend zijn als je niet tot bovenstaande categorieën behoort. Met behulp van eenvoudige creatieve technieken, een open houding en wat oefening is er echt veel mogelijk. Tijdens innovatietrajecten zie ik ‘gewone’ medewerkers mooie dingen doen.
Bijzondere wendingen kunnen we goed gebruiken. Voor kleine en grote vraagstukken in organisaties, de maatschappij of in ons eigen leven. Mooi voorbeeld: kerst!
Goede feestdagen gewenst.
Bart Schouten
‘1minuutje’: inspiratie in 1 minuut
Kommentarer