top of page

Als je scherp wilt zien, moet je afstand nemen


Mensen werken hard om hun doelen te halen. Problemen worden gecompenseerd door nog harder te werken. Hoewel het logisch lijkt om afstand te nemen, ook voor wat betreft de eigen rol, gebeurt het vaak niet. De waan van de dag, deadlines en misschien de angst om zaken overhoop te halen weerhouden hen ervan.

Stap naar achteren

Het lijkt op ‘kijken’. Als je heel dichtbij staat, zie je alleen details. Als je nog dichterbij komt, wordt het wazig. Hoe vaak loop je in het gewone leven niet even achteruit, om iets van grotere afstand te bekijken. Het geeft overzicht.

Afstand organiseren

Regelmatig krijg ik als buitenstaander de rol om symptomen te analyseren en afstand te organiseren. Met het inzicht dat je presenteert, vallen puzzelstukjes op hun plek. Managers en medewerkers reageren dat ze dingen ook wel zagen haperen en dat ze voelden waar het ongeveer misgaat. Het ontbreekt echter aan mensen die afstand nemen en het geheel overzien.

Eenvoudig middel

Afstand nemen is een eenvoudig middel om de juiste interventies te doen, of om een goede aanpak te kiezen voor innovatie. Als je dat lastig vindt, kan je hulp inroepen. Dat hoeft zeker niet altijd een expert te zijn. Vraag je collega, je buurvrouw, een kennis of welke buitenstaander dan ook met een nuchtere kijk en veel ‘waarom’-vragen. De vreemde ogen die op een afstandje naar jouw omgeving kijken, zien dat die grote grijze bewegende vlek een overstekende olifant is ;-).

Neem afstand, leer kijken, ga ontdekken. Het levert meer op dan hard doorrennen. Veel plezier!

Bart Schouten

Dit is een eerste '1minuutje': inspiratie in 1 minuut.


Σχόλια


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page